tisdag 3 februari 2015

Recension om Food Inc

Food Inc
Gjord av Robert Kenner, Elise Pearlstein,
Premiär 2008
Skådespelarna Michael Pollan, Eric Schlosser, Richard Lobb.


Food inc en film som alla människor  egentligen skulle se och då förstå vad det är de stoppar i sig. Den visar vad som händer här i världen och vad människor gör med djuren.
I filmen visar de hur en hamburgare kommer till, vad den innehåller och hur vi kan förbättra vårt sätt att äta.   


Filmen har fyra huvudsakliga delar som är:
  • Kycklingsbönder
  • Köttindustrier
  • Majs- och bönbönder
  • Gifter i mat


  • Kycklingbönder: Vi fick se bönder som födde upp kycklingar och när de har kommit till en viss ålder så förflyttas dom till stället där de slaktars.  Det var väldigt många kycklingar som man fick se, några kunde inte gå för de blev nertrampade av de andra och vissa dog. Det såg inte alls fint ut. Det fanns ingenstans de kunde ta vägen utan de var helt instängda. På kvällen när de är i godkänd storlek så hämtas dem till slakt. Arbetarna dom sparkar och är inte alls snälla mot dem.


  • Många bönder använder sig av antibiotika för att de ska få billigare kött. Av 300-500 tusen ton antibiotika som används varje år går det två tredjedelar till djuruppfödning.


  • Vissa Kycklingbönder  använder sig inte av stora stallar eller så stora mängder antibiotika, utan deras djur har en mycket friare miljö.


  • Köttindustrier: Man fick se hur folk tog hand om djuren när de skulle slaktas. Djuren var fria där och var inte instängda i något trångt ställe. De fick ordentlig mat och befann sig både inomhus och ute. Det fanns bekymmer för dom bönder som inte använde sig av antibiotika eftersom de inte fick sälja sitt kött till affärer. Det används mycket antibiotika i köttindustrin som sedan finns i maten som man äter. Många vill att man ska minska på antibiotika på grund av att vi får det i vår mat. Får vi i oss för mycket antibiotika så kan vi bli sjuka. Många slaktar flera hundra köttdjur runt om i världen. Många vill att man numera ska äta mer närproducerat och ekologiskt.


  • Majs och bönbönder, De visade att i nästan allt du äter och köper i en affär i USA ,så finns det majs eller majsstärkelse. De undersökte  det och kom fram till att majsen kom från Lowa. Förr i tiden kunde man skörda 12 åkrar, men nu kan man skörda upp till 200 med hjälp av massa gödningsmedel som inte är så bra för miljön och för oss. Man får också veta att de använder majs till djuren för att de ska kunna få så lite gräs och annat i magen. Det finns majsbönder som inte vill arbeta med ett företag som heter Monsanto. De hotar dem som inte är med i det och förstör deras odlingar m,m. Många bönder gör allt för att de inte ska få förstöra deras odlingar.


  • Gifter i mat, De var en liten pojke som åt en hamburgare. Några dagar senare så mådde han jättedåligt och det slutade med att han dog. Det som pojken drabbades av var att han fick i sig Clostridium botulinum, som är en bakterie. Den förekommer överallt i vår natur och är väldigt ovanlig i Sverige. Pojken dog av att han fick för mycket av bakterien och det ledde till hans död. Det var så att det köttet han åt hade för mycket av den bakterien. Pojkens mamma undersökte  om det fanns flera som hade drabbats och det hade det också. Många försöker stoppa den stora mängd av bakterier som vi har i vår mat men få bryr sig. Mamman ger inte upp. Hon gör allt för att andra människor ska förstå vad som hände med hennes son.


Mina tankar och åsikter


Jag tyckte den här filmen var bra, intressant och du fick en inblick i vad som händer från att du slaktat ett djur till det kommer på tallriken.Det var väldigt intressant och lätt att förstå vad de berättade om. Det var ibland som det kom lite odrägliga bilder men annars var den jätte bra.


Omdöme

Jag ger denna filmen fyra guldstjärnor. Den var bra och jag gillade den.  Det fanns vissa scener som jag tyckte var otäcka att se. Jag som person har alltid haft svårt att se ett djur bli slaktat men att köpa en kött- bit i affären har aldrig varit fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar