fredag 6 februari 2015

Bara för diabetiker? Nej alla ska läsa den!




Det är 2014 och antalet diabetiker drabbade är högre än någonsin. Folk äter ohälsosamt och tror att nyttig mat inte kan vara god.
Detta har Azmina Govindji förstått och skrivit boken Gott och nyttigt för diabetiker och hälsomedvetna. Boken är originellt från Storbritannien och heter då Great Healthy food Diabetes. Den är översatt av Karin Andræ. 

Kokboken är fylld med färgstarka bilder och underbara recept. I boken finns allt från dessertliknande frukostar, till lyxiga middagar, till tårtor kakor och bröd.
I boken finns också receptförteckning och näringsinnehåll för dem som vill veta antal kalorier, protein, fett osv.
Längst fram i boken står mat-baserad fakta som är bra att veta om du vill leva ett hälsosamt liv tex hur många portioner som är rekommenderat att äta, och vad du ska minska/öka i din kost.

Boken är upplagd så du kan börja din dag vid första kapitlet och sedan gå till nästa kapitel när det är dags för nästa måltid. Tex innehåller kapitel ett protein-eller fiberrika frukostar så som äggröra eller frukostpannkakor. Kapitel fyra består av huvudrätter och fem av sidorätter eller tillbehör som du kan använda tillsammans med målen från kapitel fyra.
De två sista kapitlena innehåller efterrätter, tårtor, kakor och bröd, som ett litet avslut på dagen eller måltiden.

Jag tycker denna boken är ett väldigt bra för den som vill äta gott men också nyttigt (vilket oftast är de flesta).
Det har börjat komma fler och fler böcker som denna vilket jag tycker är fantastiskt. Jag får intrycket av att fler förstår att “healthy eating” inte bara är att äta linser och broccoli. Eller att inte få äta efterrätt och tårta på kalas. Självklart är det stort fokus på grönsaker och baljväxter i denna boken men det finns också diabetikeranpassad chokladkaka och pannkakor.
Eftersom författaren fått inspiration från medelhavsområdet är recepten fyllda med kryddor och skaldjur. 

Dessa recept är kanske inte så studentvänliga eftersom det innehåller så pass många kryddor och speciella råvaror, och jag som halvt erfaren student vet att det inte är många som har ett helt skåp engagerat åt kryddor, eller råd med tex bläckfisk. Men är man matintresserad och har skafferiet fyllt med kryddor och är nyfiken på speciella
rätter är denna bok perfekt för dig.  

Jag tycker denna boken är bra för dem som har ekonomi för att kunna köpa lite speciella och lite dyrare råvaror. Man kan också använda dessa recept om man är student, men var beredd med ditt kreativa sinne för du kommer troligtvis bli tvungen att byta ut några ingredienser med några billigare alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar