torsdag 18 december 2014

Från jord till bord

För några veckor sen var klassen och jag på en föreläsning i Kalmar på Voxtorpsgård. Vi skulle till en grisfarmare. Bonden vi träffade där heter Jonas. Han berättade att de föder upp grisar och att de slaktar omkring 300 grisar per år.

Vi fick först gå in till de små grisarna och titta på dem. De var jättesöta. Därefter gick vi ut på baksidan av ladugården. Där fanns det olika små hus eller stationer där det fanns grisar. Anledningen till att han har grisarna i olika hus är på grund av deras ålder. Han delade upp grisarna utifrån hur många månader de var. Vissa var fyra månader, andra två månader och äldre. Därefter fick vi gå in i deras butik. Han berättade att deras julskinka var väldigt populär för de hade nästan alltid slutsålt.

Han berättade också att han inte ger sina grisar antibiotika. För sen han var barn  har han aldrig tänkt tanken att göra så och förstår inte varför bönder gör det. Han använder bara antibiotika till sår på grisarna.

Det vi också fick se var stora grisar som befann sig i ladugården och på sommaren brukar de ha grissafari där.


Foto Linnéa Eriksson 


Innan vi var på föreläsningen så såg vi en film som heter Food Inc som handlar om en massa människor från USA som intervjuar bönder och fabriksanställda.

Man får reda på hur de tar hand om djuren, vad det är vi får i oss när vi äter kött, hur man kan göra för att djur ska kunna må så mycket bättre och vi människor med. I filmen finns det också obehagliga bilder så jag varnar känsliga tittare för filmen.

När vi hade sett filmen och hade varit på Voxtorpsgård så kunde man se en väldigt stor skillnad.  I Sverige så försöker vi inte använda så mycket antibiotika till djuren som de gör i USA. Här i Sverige så har vi mer närproducerat men vi har även kött från andra länder.

Många vill att man ska äta kött från det land vi bor i som till exempel  svenskt kött men det är mycket dyrare än danskt. Många köper det danska hellre på grund av att de inte har råd att köpa svenskt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar